اساس کاشی کاری

پنجره های مشبک کاشی کاری شده ای در دو طرف این سردر وجود دارد که یک درب کوچک چوبی خراطی شده با نقوش هندسی و مشبک به همراه کتیبه ای قرآنی، در آن قرار داده شده است. مجموعه امیرچقماق یزد شامل بازار، تکیه، مسجد و دو آبانبار است که قدمتشان به دوره تیموریان میرسد. در ویکیانبار پروندههایی دربارهٔ حمام خان (یزد) موجود است. در ویکیانبار پروندههایی دربارهٔ مجموعه میدان امیرچخماق موجود است. این مجموعه در حال حاضر یکی از جاذبههای توریستی مهم اسپانیا و یک سایت میراث جهانی یونسکو است. در حال حاضر نیز زائران در صنعت گردشگری جایگاه مهمی دارند. چندین برج کوچکتر و دروازههای مستحکم نیز در امتداد دیوارهای الحمرا قرار دارند. الحمرا یکی از اولین بناهای اسلامی بود که مورد مطالعه علمی مدرن قرار گرفت و از قرن نوزدهم بارها مرمت شده است. این بنا بر روی تپه سابیکا، برآمدگی سیرا نوادا که محل قلعههای قبلی و کاخ قرن یازدهمی ساموئل ابن نغریله بود، ساخته شد. بر روی سنگقبر، فقط نقش یک سَرو وجود دارد؛ چراکه سرو نمادی از معاد و زندگی پس از مرگ بودهاست. در کمربند زیر گنبد دو کتیبه به خط کوفی و پهلوی بر روی هم قرار گرفته است.

در حوزه دانش منطق ابن سینا با ابداع دو نظریه «قیاس اقترانی شرطی» و «موجهات زمانی» از منطق ارسطویی پا فراتر نهاد در طرح نوینی از منطق موسوم به منطق سینوی را در تمدن اسلامی پی نهاد که پس از وی تا زمان خواجه نصیرالدین طوسی تکمیل گردید. پس از آزادسازی بصری، مرمت گنبد این بنا که بعنوان تنها گنبد خیارهای ایران (متعلق به عصر تیموری) میباشد با اعتبار اولیه ۱۰۰ میلیون تومان در شهر جهانی یزد در دستور کار قرار گرفت، تا این شاهکار معماری پس از سالها هجران و بیتوجهی بار دیگر در جوار همسرش امیرچقماق نونوار شود و به رقص در بیاید. ↑ «اصفهان و یزد نیز به لیست خواهر خواندههای تبریز اضافه شدند». علاوه بر گنبد، ساخت و سازها در ساخت و تزئین مرقد نیز دورانهای مختلفی را گذراندهاست. این ساعت توسط شخصی به نام مرحوم عبدالحسن معاون در سال ۱۳۳۳ از آلمان خریداری و بر سر ایوان غربی صحن انقلاب که به ایوان ساعت معروف است، نصب و ساعتی که آنجا نصب بود به صحن آزادی منتقل شد. بر سر در ورودی مسجد شاه ولی درب آهنی بزرگی نصب شده که با کاشی های رنگین در دور تا دور آن مزین گردیده است. مسجد شاه ولی (مسجد امام) مربوط به سدهٔ ۸ ه.ق است و در تفت، محله بازار واقع شدهاست.

مسجد شاه ولی یک محراب ساده دارد که با کتیبه سنگی کاملا سفید مربوط به سال ۸۷۳ هجری پوشیده شده و بر روی آن آیات قرآنی حک گردیده است. مسجد شاه ولی معروف به مسجد جامع تفت ، در میدان مرکزی و خیابان ساحلی شهر تفت واقع شده است. شیرخان پس از مرگ پدر به خدمت شاه عباس رسید و پس از فتح قندهار بهدست شاه عباس (سال ۱۰۳۱ ه.ق) الکای پوشنگ که جایگاه پدرانش بود به وی داده شد و در آن ولایت تمکن و استقلال یافت. هر چند سه سال بعد در تاریخ ۱۸ تیر ۱۳۹۶ شهر جهانی یزد در فهرست میراث جهانی یونسکو به ثبت رسید. به هیچیک از فرزندان کیومرث آسیبی نرسید ولی او مجبور شد از رستمدار هم به رویان فرار کند و اکثر قلعههای پشتکوه به تصرف دشمنان رسید. او همچنین دبستان بهنام شاهدخت را در ۱۹۳۲/ ۱۳۱۱ ساخت که نخستین آموزشگاه نوین ویژهٔ دختران در نیشابور بود؛ امروزه اثری از آن بهجانمانده. همچنین اردشیر او را آرامترین و باهوشترین و شجاعترین و تواناترین فرزندش معرفی نمود؛ و او را در مجلس نجیبزادگان جانشین خود اعلام نمود؛ همچنین شاپور در کتیبههای نقش رستم و فیروز آباد به عنوان وارث نمایان شدهاست. ↑ «مذاکرات جلسه ۴۴ دوره پنجم مجلس شورای ملی کاشی و سرامیک حمام دوازدهم امرداد ۱۳۰۳».

3- مسجد بر روی یک آب انبار متعلق به دوره صفویه ساختهاست. علاوه بر پرداخت اقساط به دولت پس از ادعای مالکیت آقایان یحیی شیبانی و بانو هاجر شیبانی بر املاک مزرعه کرشاهی، برای سومین بار مالکان کرشاهی به منظور جلب رضایت آنها به میزان معینی مصالحه نموده و مبلغی را به آنها نیز پرداخت نمودهاند. این نوع گنبد، در یزد و ایران منحصربهفرد بوده و نمونه مشابه آن، تنها در شهر هرات افغانستان یافت میشود که متعلق به بانو گوهرشاد میباشد. در طراحی تمام سقف های بنای حمام خان، از طاقِ تویزه ای (طاق نوعی سقف قوسی شکل است و به دندانه های قوسی شکل داخل طاق که سنگینی سقف را به دیوار منتقل می کند تويزه گفته می شود) استفاده شده است که نمونه آن، در قسمت سربینه حمام (با چهار ستون و یک سقف) مشاهده می شود. آرامگاه که در بردارنده انواع تزیینات نقاشی و گچبری است، دارای یک اتاق با گنبدی پوشیده از کاشیهای سبزرنگ میباشد. حیاطها معمولاً دارای آبنماهایی در مرکز خود بودند، مانند استخر بازتاب یا فواره. ویژگی آن مانند اغلب شیوههای معماری اسلامی استفاده از حیاط به عنوان فضای مرکزی و محوری است که تالارها و اتاقهای دیگر در اطراف آن سازماندهی میشدند.